Uniós pályázat

Projekt megnevezése:
K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések
Tüdőrák diagnosztikai mesterséges intelligencia
mellkas CT felvétel

Projekt azonosító: GINOP-2.2.1-18-2018-00004
Támogatást biztosító alap: Európai Unió
Támogatás összege: 1.447.761.561 Ft
Támogatás mértéke: 79,4%
Kedvezményezett neve: Ulyssys Számítástechnikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.
Kedvezményezett címe: 1024 Budapest, Lövőház u. 39.
Konzorciumi partnerek: SZTAKI, Semmelweis Egyetem
Projekt megvalósítás kezdő időpontja: 2019.01.01.
Projekt befejezése: 2022.06.30.

Mérföldkő lehet a tüdőrák-diagnosztikában az Ulyssys Kft., a Semmelweis Egyetem és SZTAKI által közösen végzett kutatás-fejlesztési- és innovációs projekt. Olyan rendszer került kifejlesztésre, amely CT felvételeket feldolgozó mesterséges intelligencia alkalmazásával segíti a daganatos megbetegedés korai felismerését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretein belül valósult meg, melyhez a magyar kormány 1,448 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott európai uniós forrásból.
A magyarországi tüdődaganatos megbetegedések riasztó adatai azt mutatják, hogy a tüdőröntgen alapú korai szűrés nem elég nagy biztosággal mutatja ki a gócokat, CT-képalkotásra van szükség. Az EU illetékes szakértői csoportja hivatalos ajánlást tett közzé, hogy az EU tagországai készítsenek ütemtervet a CT-alapú (komputertomográfia) szűrés 4 éven belüli bevezetésére. A szűrés megvalósítása viszont nagyszámú mellkas CT-felvétel kiértékelését teszi szükségessé. Az erre a feladatra rendelkezésre álló radiológusok száma viszont behatárolt. A projektben lezajlott kutatás ezt a problémát hivatott megoldani: Mesterséges Intelligencia (AI) segítségével történő automatikus szegmentáció szelektálja a teljesen negatív képeket, a többi felvétel esetén pedig információt szolgáltat a lehetséges daganatos területekről. Ezzel nagyságrendekkel több CT-kép kiértékelését teszi lehetővé akár egy kisebb létszámú orvos csoport számára is.
A projekt eredményeképpen olyan szoftvertermék jött létre, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó a páciensről elkészült CT-felvételeket feltöltse, és arról diagnosztikát segítő elemzést kapjon. A radiológus orvos ennek az elemzésnek a segítségével hozza meg a diagnosztikai döntést. A projekt során radiológai kutatás keretében került meghatározásra az a minimális felbontás, amely mellett az apró elváltozások is nagy biztonsággal detektálhatóak a lehető legkisebb sugárterhelés mellett.
A mesterséges intelligencia orvos-diagnosztikai célú felhasználása nemzetközi szinten is élvonalbeli kutatásnak minősül. A projekt sikere nemcsak jelentős üzleti lehetőségeket nyithat meg az érintett hazai vállalkozások előtt, de komoly tudományos eredményt is hozhat a résztvevő kutató intézmények számára.